Makeup for girl-women.

Ok y’all, it’s that time again. I’m getting on the soapbox, yelling indignantly et cetera. But can we talk about how so much of beauty has this unpleasantly infantilizing tone? Looking at a lot of beauty ads, there are strange references to girlhood and childishness.

The unicorn trend is, I’d say, the most obvious illustration of this – unicorns may just be the ultimate symbol of female virginity, innocence, purity and girlhood. Brand after brand drop unicorn-themed products in cutesy packaging, along with other typical childhood favourites like fairies and mermaids.

Not to mention all those Disney princess collabs.

How many have there been in the last five years? Brands like Sephora, Cargo, Besame, MAC, Ardell, Orly and ELF have all sold Disney princess-themed cosmetics in the last few years. These are big, mainstream brands aimed at adult women with adult paychecks, not middle schoolers with pocket money. Yet if you enter the nearest toy store, sure enough, you’ll find the exact same Disney princesses adorning those toy makeup sets.

LORAC Beauty and the Beast palette, $48.

This isn’t only a phenomenon in direct-to-consumer marketing, either – modern beauty PR gladly lends itself to this myth of girlhood. I’m a nobody in the blogging world, so I don’t interact a ton with brands and PR agencies myself, but thanks to social media I can at least watch other people do so. I’ve seen press samples sent in the shape of a huge lollipop, cutesy balloons accompanying PR packages, and ball pits at press events. What’s next, a bouncy castle?

Are we living in a world where grown women and little girls share the exact same idols and aspirations? If we’re to believe trend forecaster Li Edelkoort, it’s about escaping to a simple, black-and-white narrative. I think she has a point. But I also think there’s a historical background to the infantilization of women. Women have always been made out to be children, to be unable to handle the responsibilities of adult life.

“Pocket Candy” palettes by Lime Crime, $34

Somehow, we’re starting to agree with this misogynistic sentiment – with books teaching you how to “adult”, and the aforementioned Disney princess makeup and unicorn toast. Not to mention the adult colouring books, the sudden appearance of ruffles on every garment in every store, and the prevalence of female sexual submission. It’s all connected.

I’m not here to be a curmudgeon who hates fun and thinks everyone should wear grey and only read kafka novels – but I do think we have to examine these trends and be critical of them. I love girly stuff as much as the next guy, but there’s a point where too much sweetness makes you queasy. I’m a grown ass woman, damn it.

Header image: Too Faced Clover Palette

8 thoughts on “Makeup for girl-women.

 1. Therese

  Jaaa! Tack! Så himla bra skrivet! Jag har så svårt för den där enhörnings-godis-sjöjungfru-my little pony-estetiken. Visst, lite pga personlig smak, men också pga just det du skriver. Det känns jättekonstigt att mitt smink ska vara förpackat i något som ser ut att vara direkt riktat till mitt åttaåriga jag och inte till mig som vuxen kvinna.

  Reply

  1. Saffron

   Alltså, det är klart att personlig smak också spelar roll! Jag gillade verkligen det här gulliga flickiga uttrycket när jag var yngre, men nu känns det som att det verkligen har slagit över och blivit absurt. Det är en sak om det är en nisch liksom, men när det är såhär mainstream undrar jag vad sjutton det är för fel på alla creative directors osv?!

   Reply

 2. Linnea

  Tycker sånt är så svårt! Jag håller med om det du skriver, och håller med om att det blir ett problem i en bredare kontext, infantiliseringen av kvinnor i mode och samhälle, etc. Men jag vet inte, det finns ju en del subkulturer som håller på med en jävligt gullig estetik och det tänker jag att många av de här företagen pejlar in på. Limecrime tex. Och när det kommer till Disney tänker jag att det nästan är mer nostalgi än något annat. Man växte upp med Disney, gillar det fortfarande och har helt plötsligt som vuxen råd att köpa produkter med temat. Jag har köpt smink med Harry Potter-tema av samma anledning.
  Men! Jag förstår vad du menar och jag ser problematiken i det. Om jag ska ifrågasätta mina egna beteenden känner jag mig i slutändan kanske mer obekväm av att jag sitter och njuter av att ha en syra som sticker i fejan för att få ett porfritt slätt bäbisansikte än av att jag köper ett läppstift med en enhörning på. Fast kvinnors hy och åldrande är väl ett helt annat kapitel egentligen.

  Reply

  1. Saffron

   Haha åh njuter också av syra-brännet!! Det är säkert något patologiskt egentligen. Men ja jag förstår dig, jag har själv varit del av sådana subkulturer (t.ex lolitamode) och haft en vurm för gulligt/flickigt. Men nu känns det liksom som att det har blivit för mycket? Det är liksom en sak när det är en subversion av mainstreamen, då känns det inte lika talande för samhällsklimatet. Tror också att i mitt eget fall att jag själv inte “fick” ha de här flickiga attributen när jag var liten pga min mammas genusanalys (som kanske inte alltid var knivskarp men ändå) så nu när jag är vuxen vill jag liksom ge mig själv de där “förbjudna” tjejgrejerna. Men som det är nu har jag bara fått nog! Det är liksom inte ens kitschigt längre, bara sliskigt.

   Reply

 3. wilma

  Spot on! Har inte ens reflekterat över det här, mest ryckt på axlarna eftersom jag själv inte har varit intresserad. Men nu när jag läser det du skriver, t.ex “Women have always been made out to be children, to be unable to handle the responsibilities of adult life.” så inser jag hur töntigt och nästan skadligt (vill inte låta som party pooper feminist, men u know) den här barnsliga estetiken många kvinnor nu ska vurma över är. Vi gillar det vi gillar och jag är absolut för att kvinnor ska få ha kul utan att allt måste bli så jävla politiskt. Men att göra som du och analysera och tänka ett steg längre är så viktigt. Varför tycker vi om den här estetiken, vad har vi lärt oss att uppskatta, vad formar oss omedvetet?

  Reply

  1. Saffron

   Åh tack!! Och vet du, jag LEVER ju för party pooper-feminism. Och ja, tycker det är SÅ viktigt med kritik. Tänker att en vanlig missuppfattning om kritik är att det är “hat” eller samma sak som att typ…recensera. Att kritiken tolkas som ett dömande och inte som analys? Vet inte om det makes any sense men ja… tror ABSOLUT det går (och är rentav nödvändigt) att kunna delta i/konsumera olika uttryck samtidigt som man är kritisk mot dem.

   Reply

 4. Tamara

  BIGGEST HELL YEAH EVER

  Reply

  1. Saffron

   THANKS BITCH!!!! I LOVE U

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.